SÖK STUDENTLÄGENHET

Här har vi samlat viktig information och tips för dig som vill bo hos oss, så att din ansökan ska bli så smidig och enkel som möjlig för dig.

Uthyrningspolicy

Krav för att hyra studentlägenhet

För att få hyra en studentlägenhet av oss behöver du:

 • Fyllt 18 år. 
 • Vara antagen till högskola, universitet eller motsvarande. Studietakten ska vara minst halvfart.
 • Ha en godkänd borgensman som går i borgen.
Så här gör du för att söka studentlägenhet
 1.  Registrera dig ➝  
 2. Registrera medsökande borgensman i din ansökan.
 3. Ladda upp ditt studieintyg på din profil. 
 4. Giltigt intyg är antagningsbesked eller utdrag från Ladok. Intyget är giltigt sex månader, därefter måste du ladda upp ett nytt intyg.
 5. Sök lägenhet. 
 6. När samtliga steg är genomförda och vi har behandlat dina uppgifter kommer du att kunna göra intresseanmälan bland våra lediga objekt.
 7. Svara på ditt erbjudande, oavsett om du tackar ja eller nej. 
 8. Kreditprövning av borgensman. 
 9. Signering av hyresavtal med BankID. 
Riktlinjer vid ansökan
 • Fram till att vi mottagit ditt studieintyg och medsökande borgensman kommer du inte kunna bli erbjuden en lägenhet.
 • Du kan endast söka ett objekt åt gången.
 • Om du tackar nej mer än tre gånger eller inte svarar på dina erbjudanden kan du riskera att bli spärrad. Det innebär att du under en period inte kommer kunna söka bland våra lediga objekt.
 • Du måste själv uppdatera din ansökan minst var sjätte månad genom att logga in, därefter rensas dina uppgifter bort.

Du kan komplettera din ansökan på Mina sidor om du exempelvis får ändrade kontaktuppgifter, senare antagningsbesked eller missat att registrera borgensman. 

Ingår i alla våra studentlägenheter:

 • Inbyggnadsugn
 • Induktionshäll
 • Micro
 • Kombinerad kyl/frys
 • Kaklade badrum
 • Värme
 • Kabel-tv

Juni & juli är hyresfria månader

Frågor & funderingar?

Lecab Plaza
Nybyggda studentbostäder i Karlstad med gemensamhetsutrymmen på toppvåningen.
Union
Moderna, renoverade studentbostäder i Karlstad. Precis intill Karlstads Universitet.

BOSTADSBIDRAG

Glöm inte bort att kolla om du är behörig att söka bostadsbidrag, det kan du göra på försäkringskassan. Där kan du läsa om vilka som är behöriga till bostadsbidrag, hur bidraget fungerar samt hur du ansöker om bidraget.

Bra att veta

Andrahandsuthyrning och överlåtelse

Andrahandsuthyrning måste alltid godkännas av oss som din hyresvärd. Om andrahandsuthyrning sker utan vår vetskap kan hyreskontraktet riskeras att sägas upp. För att få godkänt att hyra ut i andrahand måste du ha ett giltigt skäl till det, en bedömning görs alltid utifrån det enskilda fallet. Därmed är det viktigt att du tar kontakt med oss om du önskar hyra ut i andra hand. Andrahandshyresgästen måste vara minst 18 år och studerande. Som innehavare av förstahandskontraktet är du fullt ansvarig för lägenheten och att hyrorna betalas i tid.

Vid överlåtelse av lägenheten, gör vi en prövning i varje enskilt fall. Det är viktigt att du tar kontakt med oss innan du tillfrågar en potentiell hyresgäst.

Boendeprövning

Två gånger per år gör vi en boendeprövning. En boendeprövning innebär att vi begär in ett aktuellt studieintyg och kontrollerar att du som bor i studentboende fortfarande är studerande.

Borgensåtagande

För att kunna bli erbjuden studentlägenhet hos oss behöver du lämna säkerhet till dina förpliktelser genom borgen. Den som går i borgen kallas borgensman. Ett borgensåtagande skrivs och lämnas till oss i samband med att du tecknar hyreskontrakt.

Deposition

Du som är utbytesstudent kan bli undantagen från kravet på borgensman och betalar istället in en deposition på tre månadshyror, i förskott.

Fritermin

Om du önskar en fritermin gör vi en prövning av din ansökan.

Hyresbetalning

Hyran ska enligt hyreskontraktet betalas månadsvis i förskott, senast sista vardagen i föregående månad. Om du missköter dina hyresbetalningar kan du riskera att förlora ditt hyreskontrakt. Ta gärna kontakt med oss om du har problem med din hyresbetalning.

Lägenhetsbyte

Om du redan är boende hos oss idag och önskar att byta till en annan bostad, kan du aktivera dig som sökande på Mina sidor. För att få byta lägenhet internt måste du bott på samma adress minst ett år och skött hyresförhållandet. I samband med ett lägenhetsbyte gör vi en förbesiktning som ska vara godkänd. Du ska också ha skött dina hyresbetalningar och inte orsakat störningar från ditt boende.

Uppsägning

Uppsägningstiden är tre kalendermånader och räknas alltid från den sista dagen i månaden. Uppsägning görs på Mina sidor genom signering med BankID. 

Övriga bestämmelser studenthyresavtal
 • Som student har du möjlighet att behålla ditt hyresavtal i sex år.
 • Du som hyresgäst ska lämna lägenheten i gott skick när du flyttar från oss, uppfylla de krav som vi ställer på återställande och lägenhetsstädning.
 • Antalet personer som bor i lägenheten ska vara rimlig i förhållande till bostadens storlek.
 • Inga husdjur tillåts.
 • Rökning är inte tillåtet i fastigheten.